10 Kasım 2014 Pazartesi

GERİ DÖNMEYE GELDİK

   Bu yazının oluşum aşamasında büyük payı olan dostum Emine Nur DEMİRCAN 'a teşekkürü bir borç bilirim...
  Her şeyin olacağına vardığı bir dünyada yaşıyoruz ama herkeste bir telaş bir acelecilik. Nedir bu anlamıyorum ki. Ne oluyor yani ;dünya önümüzde biz de onu mu kovalıyoruz? Aslında şöyle oluyor biz bir sürü planlar yapıyoruz kafamızda resimler çiziyoruz yaşamak istediğimiz olayları kurguluyoruz ama kader denen şey karşılıyor bizi her olayımızda. Sadece bizi değil herkesi. Kimini bir savaşla karşılıyor kader,kimini bir teröristin silahından çıkan kurşunla. Bazı insanları küçük şeylerle imtihan olurken bazıları da büyük travmalarla imtihan olur.Ama unutmamak gerekir her imtihanın büyük olduğunu. Çünkü büyüklük görecelidir ve bütün imtihanlar zordur.
    İmtihanı kolaylaştırmak çoğu zaman bizim elimizde olsa da yapmıyoruz yahut yapamıyoruz. Ellerimizi semaya açıp dua etmek yerine 'kısmet buymuş napalım' sözleri dökülüyor dilimizden. İtaat ile başlayan cümleyi napalımla sonlandırınca nasılda isyankar oluyoruz. Halbuki sadece bir kelimeyi değiştirmemiz yetiyor imtihanı kolayca verebilmemiz için. Ağzımızdan dökülen cümle 'kısmet buymuş elhamdülillah' olsa hem itaatkar oluruz hem de dua halinde oluruz. Bazen farkındalık gerekiyor. Bir sözcüğün neleri değiştirdiğini bilmek gerekiyor. İncecik bir çizgi var isyankarlık ve itaatkarlık arasında. Damağımızdan dökülen tek bir kelimedir bize cenneti kazandıracak olan yahut cehenneme mahkum edecek olan. Tıpkı optik kağıtta kaydırma yapmış gibi. Tek soruda kaydırma ve bütün emekler çöpe ...      
   Yine döndük dolaştık optik forma,sınava haliyle dünyaya geldik. Çünkü buradan ayrılma fikri bize iyi gelmiyor. Hazır değiliz belki, belki de çok alıştık burada yaşamaya. Ama hangi sevgi Allah sevgisinin üzerinde olursa onun imtihanı da ağır olur. Ölümün güzelliğini anlayanlar ancak Şeb -ü aruz derler ölüm gecelerine. Buraya alışmayıp gerçek hayata, ab-ı hayata hazırlık yapanlar , bu fani hayata neden geldiğini unutmayanlar ve gerçek sevgiyi tadanlar varır ölümün güzelliğine. Biz bu dünyaya geri dönmek için geldik ; bunu anladığımız gün ölüme kavuşmayı bekleyeceğiz.


2 yorum:

  1. Tebrik ederim. Çok ince bir yaklaşım. Farkı farketmek ve farkı farkettirmek çok önemlidir.
    Mahmut AÇIL

    YanıtlaSil
  2. Bu güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil